opc_loader
LeeftijdcontroleOm de inhoud van deze pagina te bekijken dient u 18 jaar of ouder te zijn, bent u dat?
Ja Nee
Merken
Chichibu

Chichibu


De Chichibu distilleerderij is met slechts negen fulltime werknemers een vrij kleine distilleerderij. Het is eigendom van Venture Whiskey, dat is opgericht in 2004 in Chichibu, Saitama, net buiten Tokio, vandaar de naam. De distilleerderij, die gespecialiseerd is in single malt whisky, was de eerste whiskydistilleerderij die gebouwd werd in Japan ergens, in de jaren 1970 en werd operationeel in 2008. Het staat op een kleine heuvel in de buitenwijken van Chichibu, een middelgrote stad met een bevolking van ongeveer 70.000 mensen.

Het klimaat van Chichibu is uitstekend voor het distilleren van whisky, met hete en vochtige zomers maar winters die onder nul vallen. De extreme temperaturen hebben grote invloed op de whisky; de rijpingsperiode is relatief kort, terwijl de smaak fruitig en goed uitgebalanceerd is. Het bedrijf gebruikt water uit de beroemde Arakawa-rivier, een uitstekend water dat veel wordt gebruikt voor het brouwen. De productie van de distilleerderij is ongeveer 90.000 liter per jaar. De apparatuur die in de distilleerderij wordt gebruikt, werd geïmporteerd uit Schotland, evenals het veen, terwijl de mout en gerst uit Engeland en Duitsland komen.

De eigenaar van de Chichibu distilleerderij, Ichiro Akuto komt uit een familie die sinds 1700 in Chichibu brouwt. De distilleerderij begon al in 1946 met het produceren van whisky, maar de productie werd in het jaar 2000 gestaakt vanwege verslechterende marktomstandigheden.

Ichiro was altijd van plan geweest om de traditie van zijn familie voort te zetten; hij wilde echter eerst wat externe werkervaring opdoen. Daarom solliciteerde hij na zijn afstuderen aan de Tokyo University of Agriculture bij Suntory, in de hoop kennis te maken met hun brouwtechnieken. Wat hij in plaats daarvan kreeg, was een baan op de marketingafdeling, die nuttiger bleek te zijn dan hij had verwacht toen hij een paar trucjes leerde over marketing van zichzelf en zijn bedrijf. Zijn timing voor het openen van zijn eigen distilleerderij bleek ook perfect, omdat Japanse whisky's internationale prijzen begonnen te winnen.

Ichiro is een ambitieuze man. Hij wil niet zomaar een andere whiskymaker zijn; hij wil opvallen. Om dit te doen reist het personeel van de Chichibu-distilleerderij jaarlijks naar het Verenigd Koninkrijk waar ze de nieuwste brouwtechnieken bestuderen. Bij terugkomst gebruiken ze deze nieuw opgedane kennis om de whisky van het bedrijf te verbeteren. Ze experimenteren ook voortdurend en proberen nieuwe vaten, materialen en technieken uit om hun product te verbeteren. Veel van de whisky's uit de Chichibu-distilleerderij worden gefermenteerd in Japanse eiken ("Mizunara") vaten, een zeldzaam en uiterst delicaat hout dat een bijzondere smaak en aroma verleent.

Blijkbaar heeft dit werk zijn vruchten afgeworpen: Ichiro's Malt heeft de Golden Award gewonnen in het Britse Whisky Magazine. Opmerkelijke producten van de distilleerderij omvatten de Double Distilleries, wat in wezen een mengsel is van mout van zowel de Hanyu- als de Chichibu-distilleerderijen. Dan is er het Wine Wood Reserve dat, zoals de naam al doet vermoeden, wordt gefermenteerd in wijn houten vaten en het Mizunara-reservaat. De distilleerderij heeft onlangs ook limited edition single malts uitgebracht zoals Chichibu The First, Chichibu The Floor en Chichibu The Peated.

De whisky van Ichiro is populair bij whiskyliefhebbers over de hele wereld. In tegenstelling tot whisky's uit de grotere distilleerderijen, heeft het de look en feel van een kleine distilleerder die alles wat hij heeft in elke fles stopt.