opc_loader
LeeftijdcontroleOm de inhoud van deze pagina te bekijken dient u 18 jaar of ouder te zijn, bent u dat?
Ja Nee
Merken
Codorniu

Codorniu

 

Codorniu is één van Spanje's beste cava producenten. Uit oude documenten blijkt dat de familie Codorníu zich in de 16e eeuw reeds met wijnbouw bezighield. In een testament uit 1551 wordt namelijk gesproken over wijnpersen en vaten. Met het huwelijk van Maria Anna Codorníu met Miguel Raventós in 1659 komt het bedrijf in handen van de familie Raventós. Geïnspireerd door reiservaringen in de Franse Champagnestreek was het José Raventós die eind 19e eeuw met mousserende wijnen begon te experimenteren. In 1872 lukt het hem om voor het eerst een Spaanse (champange) te produceren. Dankzij Manuel Raventós, de zoon van José, kregen de nieuwe wijnen van Codorníu al snel internationale bekendheid. Niet alleen haalde hij gerenommeerde Franse wijnmakers naar zijn bedrijf om de kwaliteit verder te verbeteren, hij nodigde tevens beroemde kunstenaars uit om advertenties en affiches voor zijn wijnen te ontwerpen. Deze zijn in het wijnmuseum van Codorníu te zien. Ook in de bouwstijl van Codorníu, in Sant Sadurni d’Anoia, komt de artistieke component naar voren. De oudste delen van het Codorníu-complex werden ontworpen door José Maria Puig y Cadafalch, één van Gaudi's meest getalenteerde leerlingen. In 1976 werden deze door koning Juan Carlos I tot Nationaal Historisch Monument verklaard. Net als bij champagne ontstaan de koolzuurbelletjes in alle flessen Cava Codorníu door een tweede gisting op fles. De Spaanse wijnwet bepaalt dat alleen dán de naam Cava mag worden gebruikt. Vervolgens rijpen de wijnen minimaal 18 maanden tot soms wel 5 jaar in de koele kelders van het bedrijf. Dit indrukwekkende gangenstelsel is 30 kilometer lang en telt maar liefst vijf verdiepingen. De temperatuur is hier constant 14o celsius en de flessen zijn beschermd tegen trilling, licht en tocht. Kortom, ideale omstandigheden voor de wijnen om zich in volledige harmonie te ontwikkelen. Een Cava van Codorníu is niet zo maar een wijn. De strikte kwaliteitscontrole en de perfecte bereidingswijze garanderen een uniek product van de allerhoogste kwaliteit. Elke fles Cava Codorníu is een eerbetoon aan José Raventós, die in 1872 de eerste Spaanse cava produceerde.